sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Vuokaleipä speltistä ja rukiista


Taikina:
 
  • 5dl vettä
  • 1tl suolaa
  • 11g (1 pussi) kuivahiivaa
  • 1 rkl öljyä
  • 5dl spelttivehnäjauhoja
  • 2dl ruisjauhoja

Yhdistä kädenlämpöinen vesi, suola, hiiva ja rypsiöljy. Lisää joukkoon kuiva-aineet. Vaivaa taikinaa ainakin 5 vinuuttia, jolloin taikinaan tulee hyvä sitko ja kuohkeus. Jaa taikina kahteen leipävuokaan ja ripottele pinnalle jauhoja. Anna kohota noin tunnin verran. Vältä turhaa liikuttelua kohottamisen aikana ja sen jälkeen. Paista leipiä 180 asteessa noin 60 minuttia. Kokeile kypsyys puutikulla. Leipä on kypsä kun taikinaa ei tartu tikkuun.

Leipiin saa kovan kuoren asettamalla vuoat uunipellille ja kaatamalla sille pari desiä vettä, kun uuni on kuuma. Varo kuumaa höyryä, kun lisäät veden. Paistamisen jälkeen jäähdytä leivät ilman liinaa.

Tietoa speltistä ja sen käytöstä leivonnassa löytyy Birkkalan tilan kotisivuilta